Finnclean

Vuoden Puhtausalan Ammattilainen -finalistit on julkaistu

Uutinen  12.04.2017

Puhtausalan ammattilainen -kilpailun finalistit on nyt valittu 20 ehdokkaan joukosta. Kilpailun järjestävät yhteistyössä SSTL Puhtausala ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Kiinteistötyönantajat ry ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry. Finnclean-messuilla 12.5.2015 klo 10–12 neljä puhtausalan rautaista ammattilaista kilpailee Puhtausalan ammattilainen tittelistä.

Finalistit 2017

Maria Alasaari – Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri / Seinäjoen keskussairaala

Maria Alasaari_finalisti 2017

”Olen ”ajautunut” alalle. Tuttavat kyselivät, haluaisinko lähteä kokeilemaan siivousalaa ja päätin kokeilla. Opiskeltuani alaa kiinnostuin vielä enemmän siivouksesta ja se tuntui olevan minun juttuni, joten olen jäänyt alalle. Olen suorittanut laitoshuoltajan ammattitutkinnon ja siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinnon.

Työskentelen sairaalassa, ammattinimikkeeni on sairaalahuoltaja. Toimenkuvaani kuuluu siivoustyön lisäksi opiskelijoiden ohjaus, näyttötutkintojen arviointi ja puhdastilasiivous. Toimin sisäisenä auditoijana sekä tyhy-  ja turvallisuusvastaavana omalla työskentelyalueellani.

Olen aktiivisesti ottanut osaa työpaikan järjestämiin koulutuksiin ja käynyt liiton järjestämissä koulutuksissa. Työskennellessäni mietin parempia ja helpompia tapoja tehdä siivoustyötä, hygieniasta tinkimättä.

Parasta työssäni on, että saan tehdä ihmisille puhdasta ja nähdä työn tuloksen heti.

Jos minut valitaan Puhtausalan ammattilaiseksi, minulle ehdottomasti tärkeintä on viedä puhtausalan mainetta ylöspäin. Haluaisin ohjata ihmisiä oikein tehtyyn puhtauteen.”

Kätlin Mei – Perusturvakuntayhtymä Karviainen

Kätlin Mei_finalisti 2017

”Tulin puhtausalalle vuonna 2002, työtehtävät olivat silloin kahvilan puhtaanapito ja keittiötehtävät. Valmistuin laitoshuoltajan ammattitutkinnosta vuonna 2015.

Toimin siivoustyön ohjaajana ja työtehtäviäni ovat työvuorolistojen suunnittelu ja toteutus, lomien suunnittelu, sijaisten hankkiminen, tarvikkeiden tarpeen seuranta, tilaaminen ja vastaanotto, omavalvonta, seuranta ja arkistointi, päivittäin osallistuminen siivoustyöhön sekä päivittäinen yhteistyö työkavereiden ja esimiehen kanssa.

Viimeisen vuoden aikana olen kehittänyt osaamistani koulutusten avulla. Työssäni  olen kehittänyt työpaikan sisäisen laadun tarkastelua, siivoustekstiilien manuaalista esivalmistelua, omavalvontaa sekä seurantaa ja dokumentointia (kaikki työt ylös). Vuodeosastolle kokosimme eritetahrakorin.

Parasta on, että puhtausalalla pystyy kehittymään koko ajan eteenpäin ja näkee heti oman työn jäljen.

Jos minut valitaan Puhtausalan ammattilaiseksi, nostaisin puhtausalan arvostusta omalla työpaikallani, innostaisin muita jatkamaan ja kehittymään puhtausalalla sekä pidän omia ammattitaitoja ja koulutuksia ajan tasalla.”


Jaana Pihlaja
– Hallilan koulu ja päiväkoti / Tampereen Voimia Liikelaitos

Jaana Pihlaja_finalisti 2017

”Opiskelin ensin emäntäkoulussa yleisjakson, joka kesti vuoden. Siitä sitten jatkoin laitoshuoltajakoulutukseen.

Nimikkeeni on palvelutyöntekijä. Toimenkuvaani kuuluu koulu-, neuvola- ja päiväkotisiivousta. Tarvittaessa osallistun myös keittiötöihin.

Minulla on ollut niin ihana onni, että olen saanut itse suunnitella työkohteeni työnkuvan. Olen myös testannut, mitkä työmenetelmät ja välineet sopivat sinne parhaiten.

Parasta puhtausalassa on, että työ on itsenäistä. Jokainen päivä on erilainen ja haasteita riittää. Työn jäljen näkee heti. Voi olla vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa.

Jos minut valitaan Puhtausalan ammattilaiseksi, tärkeintä olisi puhtausalan arvostuksen nostaminen. Siinähän me työntekijät ollaan avainasemassa.”

Tarja Vola – Lassila & Tikanoja Oyj

Tarja Vola_finalisti 2017

”Olin 18-vuotias ammattikoulusta valmistunut kaavanpiirtäjä-leikkaaja vaatetusalalta. Kesätöitä tarjottiin pienestä siivousfirmasta, ja siitä se alkoi.

Olen siivoojana Validia Invalidien asumispalveluyksikössä.

Olen päässyt hyvin sisälle kohteeseen. 2,5 vuoden aikana olen tuonut siivouspalvelua asiakkaalle lähemmäksi ja tutummaksi. Olen tuonut siivoustyön arvostusta esille, puhumalla ja tekemällä työn hyvin. Olen kehittänyt työtä ottamalla käyttöön parempia työmenetelmiä ja välineitä, jotka nopeuttavat ja helpottavat työskentelyä, parantavat laatua ja säästävät tekijäänsä. Kiinnitän myös ergonomiaan enemmän huomiota.

Hygienia on entistä tärkeämpää näinä aikoina, kun on paljon erilaisia epidemioita. Pienilläkin säännöllisillä teoilla pystyy vaikuttamaan puhtaustasoon ja sairauksien leviämiseen.

Puhtausalassa on parasta, että saa toimia itsenäisesti ja myös porukassa. Työ on monipuolista, näkee käden jäljen, on antoisaa. Tapaa paljon erilaisia ihmisiä ja ammatteja. Pystyy vaikuttamaan positiivisesti asioihin ja ihmisiin omalla työllään ja asenteella.

Jos minut valitaan Puhtausalan ammattilaiseksi, tahtoisin tuoda esille, että puhdistusala on hyvin tärkeää ja sen arvostus lähtee myös meistä työntekijöistä. Asenteita voi ja pitää muuttaa. Toisin esille myös, että työssä voi viihtyä ja siihen vaikuttaa, jos halua on.”

Lisää kilpailun aikatauluista täältä

Lisätietoa kilpailusta: www.puhtausala.fi