Finnclean

Puhtausala tarvitsee uusia tekijöitä – osaamista katoaa eläköitymisen myötä

Uutinen  28.03.2017

Finnclean on Pohjoismaiden suurin ja merkittävin puhtausalan ammattimessutapahtuma, jonka monipuolisen sisällön avulla alan ammattilaiset puunaavat osaamisensa ja tietämyksensä tähän päivään.

Katoava osaaminen, muuttuvat kohdeolosuhteet, alan digitalisaatio sekä epidemioihin varautuminen ovat kolmen päivän kokoontumisen keskeisintä sisältöä. Puhtausalan ammattilainen -finaali kisataan perjantaina 12.5.

Viimeksi 30.9.–2.10.2014 järjestetyillä Finnclean-messuilla ennätykselliset 147 yritystä esitteli innovaatioita ja ratkaisuja puhtaus-, hoiva-, ravintola- ja kiinteistöalalle. Messuihin tutustui tällöin 8319 messuvierasta.

– Tällä kertaa päätimme järjestää Finnclean-messut keväällä. Ajankohta ei toki ole ainut uudistus, vaan tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa lähes 20 puhtauspalveluliikettä, ja kiinteistöhuollon toimijoille kohdennettu tarjonta on lisääntynyt. Esimerkiksi kiinteistöhoitokoneita on laajasti näytillä tilavilla ulko-osastoilla. Digitalisaatio, automaatio ja robotiikka koskettavat myös puhtausalaa ja näitä palveluita onkin yhä useamman näytteilleasettajan tarjonnassa. Yksi keskeinen teema on myös sisäilma-asiat, jotka puhuttavat yhteiskunnassamme laajemminkin. Kohti kevään messuja matkataan siis positiivisin ja uudistunein mielin, kertoo projektipäällikkö Mikael Wänskä Tampereen Messut Oy:stä.

Katoava osaaminen, muuttuvat olosuhteet, digitalisaatio sekä epidemioihin varautuminen

Puhtausalalta katoaa vuosien mittaista substanssiosaamista eläköityvän henkilöstön mukana. Haasteena – ja tavoitteena – onkin kasvattaa ymmärrystä alan merkityksestä laajemmassa mittakaavassa sekä saada alati kasvavalle ja monipuolistuvalle alalle uusia tekijöitä, joilla on hallussaan alan ajankohtainen tietotaito.

Messuilla perehdytäänkin kattavasti puhtaanapitoalan uudistuksiin, muutoksiin ja tämänhetkiseen tilanteeseen.

Digitalisaation ja lisääntyneen älyteknologian ohella konkreettisesti muuttuvat kohdeolosuhteet mietityttävät alalla työskenteleviä: torstaina ja perjantaina uppoudutaan Suomessa yleistyviin tekstiililattioihin ja niiden erityistä tietämystä ja tekniikoita vaativaan puhdistamiseen ja hoitoon, ja Koeajoradalla voi testata siivouskoneiden käyttöä erilaisilla lattiamateriaaleilla.

Puhtaanapidosta vastaavat henkilöt voivat olla avainasemassa myös yleistyvien, laajalle leviävien epidemioiden ennaltaehkäisyssä. Messuilla valaistaankin, miten siivooja voi auttaa katkaisemaan epidemioiden leviämisen oikeilla menetelmillä. Työhön perehdyttäminen, työhyvinvointi sekä toimiva työyhteisö ja työilmapiiri ovat myös olennaista ohjelmasisältöä.

Tutustu ohjelmaan Mediatiedote 7.3.2017