Finnclean

Puhtausala-lehti | Työelämän jatkoajalla avuntarvitsijoiden apuna

Uutinen  24.01.2023

Eläkeläisten perustama ja pyörittämä Osuuskunta Monitoimiseniorit luo hyvinvointia itselleen ja muille. Kun säännöllinen eläke poistaa toimeentulohuolet, tärkeäksi työnteon motiiviksi nousee osallisuus yhteiskunnassa.
Osuuskunta Monitoimiseniorit tarjoaa apua erilaisille avuntarvitsijoille, kuten yksinyrittäjille, omaishoitajille, veteraaneille, lapsiperheille ja vammaisille. Asiakkaat ovat yksityisiä henkilöitä, luvanvaraisia hoivan palveluseteliasiakkaita ja hoiva-alan yrityksiä, joita autetaan äkillisissä sairaustapauksissa ja lomituksissa. Eniten apua tarvitsevat yksin asuvat ikäihmiset, joiden voimat hiipuvat vähitellen iän myötä.

– Ensimmäinen yhteydenotto koskee yleensä ikkunoiden pesua, ja pian tulevat kuvioon myös viikko- ja suursiivoukset. Seuraavana vuorossa ovat kauppa-apu ja ruoanvalmistus. Sen jälkeen tulee tarvetta hygieniaan liittyville avustustoimille kuten saunotukselle ja suihkutukselle, kertoo Osuuskunta Monitoimisenioreiden perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja Kirsti Lehtonen.

Siivous on tärkeä osa yrityksen monipuolista palveluntarjontaa. Puhtaudella luodaan asiakkaille hyvää mieltä ja kerrytetään samalla luottamuspääomaa myöhempiä palvelutarpeita varten. Lehtosen mukaan monet asiakkaat ovat aikanaan huolehtineet kotinsa siivouksesta säännöllisesti ja pieteetillä, jolloin siisteys- ja puhtaus ovat heille kunnia asia.

Puhtaudella luodaan asiakkaille hyvää mieltä.

– Olemme koonneet tehtäväkohtaisia tiimejä, kuten siivous- ja huoltotiimi, hoiva- ja avustustiimi sekä lapsiperhetiimi. Huolto käsittää kotona asuvien lumityöt ja nurmikonleikkuut. Usein tarvitaan myös kynnysten poistoja ja muita liikkumista helpottavia toimia, Lehtonen kertoo ja jatkaa:

– Koska kaikki olemme eläkeläisiä, emme halua emmekä todennäköisesti pystyisikään tekemään säännöllisesti kokopäivätyötä. Avuntarvetta on kuitenkin paljon ja yksi ratkaisu siihen on, että isompi osa meistä eläkeläisistä olisi vielä työelämässä voimavarojensa mukaan. Tähän tämä meidän yrityksemme on erinomainen ratkaisu.

Tehtaalta saneeratut työllistivät itsensä

Osuuskunta Monitoimiseniorit perustettiin sen jälkeen, kun UPM:n Lappeenrannan tehtaalta oli saneerattu väkeä ja siirretty henkilöstöä varhaiseläkkeelle vuonna 2010. Osa heistä otti yhteyttä yhtiön tiedotustehtävistä vuotta aikaisemmin työeläkkeelle siirtyneeseen ja monin tavoin aktiiviseksi tunnettuun Lehtoseen.

– Meitä oli kasassa yhdeksän vireää eläkeläistä, jotka tiesimme toisemme luotettavaksi tekijäihmisiksi. Mukana oli alusta alkaen monialaosaajia ja omasta joukosta saatiin heti myös hallinto pyörimään.

Artikkeli on julkaistu Puhtausala-lehden numerossa 3/2022 ja luettavissa kokonaisuudessaan tästä linkistä. 

Teksti: Irma Tapaninen
Kuvat: Vesa Suuronen